Workshop:" Onderhoud en slijpen van keukenmessen"
Beschrijving
Workshop onderhoud en slijpen van keukenmessen
Bij Combidee , gegeven door Jan Dox
Een scherp mes in goede staat kan ons in de keuken helpen en koken nog prettiger maken. Op een vlotte manier je eten kunnen snijden is gewoon prettig. Je kan veel geld besparen door je groenten zelf te snijden in plaats van duurdere voorgesneden en verpakte groenten te kopen in de supermarkt. Het is zelfs goed voor het milieu. Ergernis en gevaarlijke toestanden omdat de messen bot zijn, kunnen we redelijk gemakkelijk vermijden.
In de workshop zien we eerst een stuk(je) basiskennis over keukenmessen. Materialen, vorm van het lemmet, onderhoud, bewaring, welke snijplanken kiezen…
Daarna gaan we in op het eigenlijke onderhouden van de snede en welke gereedschappen we daarvoor gebruiken: wetstaaf, slijpstenen en strop. We leren welke technieken we kunnen gebruiken om efficiënt een goede snede te behouden of bereiken. Iedereen zal kunnen oefenen op de aanwezige slijpstenen.
Details:
Prijs voor de workshop van 3 uur is 40euro, ( met slijpsteen korrel 1000/3000 die na de workshop mee naar huis mag: 75 euro.)
Plaats: workshopruimte van Combidee, Bredabaan 225, 2930 Brasschaat
De laatste workshops gaan door op : Zaterdag 24 september en zaterdag 22 oktober van 14.00 tot 17.00 u
Deelnemers brengen enkele messen mee die wat onderhoud of slijpwerk nodig hebben, eventueel hun eigen wetstaaf en/of slijpsteen. Breng ook een oude bad- en keukenhanddoek mee a.u.b.
Er zijn maximaal 5 plaatsen om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven. Bij minder dan 2 inschrijvingen zal een nieuwe datum gezocht worden of het voorschot terugbetaald. Bij verwittiging minstens 24 u op voorhand van belet, kan de deelnemer zijn voorschot gebruiken om in te schrijven op een volgende workshop.
Oefening baart kunst. Door veel te oefenen kan je de repetitieve bewegingen opslaan in je spiergeheugen (“muscle memory”) en wordt het steeds eenvoudiger. Zelf je messen slijpen is “zen”, je moet even aan niets anders denken en het wordt een rustpunt in het dagelijks leven.