Workshop: onderhoud en slijpen van keukenmessen 12/10
Een scherp mes in goede staat kan ons in de keuken helpen en koken nog prettiger maken. Op een vlotte manier je eten kunnen snijden is gewoon prettig. Je kan veel geld besparen door je groenten zelf te snijden in plaats van duurdere voorgesneden en verpakte groenten te kopen in de supermarkt. Het is zelfs goed voor het milieu. Ergernis en gevaarlijke toestanden omdat de messen bot zijn, kunnen we redelijk gemakkelijk vermijden.
Deze workshop wordt gegeven door Jan Dox. In de workshop zien we eerst een stuk(je) basiskennis over keukenmessen. Materialen, vorm van het lemmet, onderhoud, bewaring, welke snijplanken kiezen…
Daarna gaan we in op het eigenlijke onderhouden van de snede en welke gereedschappen we daarvoor gebruiken: wetstaaf, slijpstenen en strop. We leren welke technieken we kunnen gebruiken om efficiënt een goede snede te behouden of bereiken. Iedereen zal kunnen oefenen op de aanwezige slijpstenen.
Wanneer: 12/10 van 14u00 tot 17u00
Waar: Combidee Brasschaat
Prijs: 45€
Duur: 3u
Deelnemers brengen enkele messen mee die wat onderhoud of slijpwerk nodig hebben, eventueel hun eigen wetstaaf en/of slijpsteen. Rol ze in een (oude) hand- of vaatdoek a.u.b.
Verschillende slijpstenen , o.a. korrel 180/600 en 1000/3000, zoals we gebruiken in de les, kunnen aangekocht worden voor 25 tot 35 euro respectievelijk .